Scrum week goed afgerond!

Geplaatst op Wo, 14 Jun 2017


Terug

Ik wist al vanaf het begin van mijn opleiding PHP ontwikkelaar dat ik na de afronding van de basis-opleiding, een scrumweek moest gaan doen.
Alhoewel ik toch wat stress had om er aan te beginnen, was het een fantastische week. Ik heb me al in een tijdje niet meer zo geamuseerd zoals tijdens deze week.

We kregen de eerste dag alle info over het project dat we moesten uitwerken, wat de mogelijke extra's waren en wat er zeker verwacht werd. Na deze info-sessie was het aan ons.
Ik kreeg als eerste de taak van "Scrum-master", het was dus aan mij om ons team de eerste start te geven en te overleggen wie wat ging doen en hoe. Dit is me redelijk goed gelukt, samen met het team hebben we iedereen z'n taak gegeven en konden we beginnen met het ontwikkelen van ons project. Misschien komt dit door m'n ervaring met m'n vroegere projecten waarop ik mede-developers ook ietwat aanstuurde, maar in ieder geval was het een goede start van de week.

De 2e dag lag deze taak bij iemand anders, dat vond ik totaal niet erg want ik word ook graag een taak toegekend. Zo kon ik mij meer concentreren op het goed ontwikkelen van mijn deel. Maar zelfs toen werd er mij enorm veel om hulp gevraagd over technologische aspecten. Zo heb ik ook voorgesteld om via een FTP-server te gaan werken (in plaats van op een lokale wamp-server) zodoende we allen gemakkelijk op dezelfde server konden werken. Echt super ideaal was het ook niet want de kans dat iemand jouw code overschreef was wel reëel, maar dit is gelukkig genoeg over de ganse week amper gebeurd. Nu snap ik ook beter de handigheid van git.

De 3e dag was onze eerste sprint review, elk moest dan zijn ontwikkeld deel van het project voorstellen aan "de klant". De klant was toen al redelijk positief over het resultaat dat we al behaald hadden. Na de sprint-review hebben we in team nog overlegd hoe we opmerkingen gingen aanpakken en opnieuw de taken verdeeld.

Uiteindelijk hadden we op het eind van de week het ganse project uitgewerkt, alles wat gevraagd werd plus de extra's waren ontwikkeld. We hebben toen tijdens de laatste sprint-review enorm veel positieve commentaren gekregen. Eén daarvan was dat we zelfs "verder geraakt zijn" dan het vorige scrumteam, dit was enorm aangenaam om te horen.

Je mag dus zeker concluderen dat we eens sterk scrumteam waren, ik heb me enorm geamuseerd om samen in team te werken aan één project. Het was zalig om het project te zien groeien en iedereen z'n stukken samen te zien komen tot één geheel. Ook de communicatie tussen het team was vlot en spontaan, de sfeer lag goed en iedereen helpte elkaar en bekeek elkaar's werk vanuit een critisch standpunt. Daardoor hebben we enorm veel fouten ook vóór de sprint-review opgemerkt en opgelost.

Na de scrumweek was er nog één dag feedback, waarop we individueel beoordeeld werden, maar ook elkaar beoordeelden. Zowel van de instructeurs als van m'n teamleden kreeg ik positieve commentaar, maar ook m'n mindere puntjes werden op het rooster gelegd.

Een korte samenvatting van m'n feedback is "Je bent een persoon die de zaken goed kan relativeren- komt uiterlijk rustig over en motiveert je mede-cursisten".

Bedankt voor het lezen!

Tags: Scrum, development, vdab, teamwork, groepswerk, js, javascript, webdev